Het verhaal achter Louboutin

Christian Louboutin (1963) veroverde de schoenenwereld begin de jaren ‘90, maar zijn fascinatie voor schoenen zou begonnen zijn als hij als kind in een museum een verbodsbord zag met daarop een naaldhak met een streep er doorheen (naaldhakkenverbod ter bescherming van het parket).

Toen hij als tiener in de jaren ’70 nachtclubdanseressen met naaldhakken zag werd hij opnieuw geïntrigeerd en besloot hij zich in het schoenenontwerpen te verdiepen, hij las een boek over Rogier Vivier, schoenontwerper voor Christian Dior in de jaren vijftig en de uitvinder van de stilettohak, met wie hij later ging samenwerken. Daarvoor leert Louboutin het schoenenvak in de Franse schoenenstreek Romans, bij Charles Jourdan, destijds een grote naam in de schoenenwereld. Werken in opdracht bevalt de Fransman echter niet, op zijn drieëntwintigste keert hij het vak de rug toe, en wordt tuinman. Maar in 1992 startte hij zijn eigen zaak in de romantische Parijse winkelpassage Vero-Dodat.

Nu ontwerpt en produceert Louboutin in Parabioga, een industrieel dorpje bij Milaan en wat Louboutins passie betreft is er in al die jaren niets verandert. Een aantal maanden per jaar trekt hij zich terug in Italie. Louboutin wisselt zijn Spartaanse manier van leven af met relaxte bezoeken aan zijn huizen in Syrië, Egypte, Portugal en Frankrijk.

Louboutin is een ster, hij zet handtekeningen op zijn rood gelakte zolen. En omdat hij sinds vorig jaar twintig jaar in het schoenenvak zit, wijdt het Design Museum in Londen een tentoonstelling aan zijn werk. Een hele eer voor een schoenontwerper die zijn status deels dankt aan het voorwerk van de Britse schoenensterren Manolo Blahnik en Jimmy Choo.

Angelina Jolie, Victoria Beckham, Kate Moss, Catherine Deneuve tot Madonna, onze eigen Astrid en zelfs royalty’s allemaal tellen ze gemiddeld vijfhonderd tot dik duizend euro neer voor een stel elegante Louboutins. Maatwerk bestellen kan ook, reken dan op paar duizendjes voor kristallen bezaaide pumps of croco leren modellen. ‘Ik wil geen schoenen maken van slechte kwaliteit’, rechtvaardigt Louboutin zijn prijzen. Voor perfectionisme moet betaald worden. Aan de haute chaussures werken twintig handen die er drie dagen over doen om een paar schoenen te‘bouwen.’

Het publiek dat op Louboutins afkomt is zeer divers. “Van jonge meiden, studentes, zakenvrouwen, voetbalvrouwen tot sterretjes die ermee schitteren op de rode loper. Sommige vrouwen vertellen haar dat ze hun Loubi’s alleen dragen in de slaapkamer. De meest verkochte maat is 38.

Inmiddels zijn er wereldwijd vijftig eigen Louboutinwinkels. In Parijs, waar Loubi zijn eerste winkel opende, staat in drukke weekends bewaking bij de deur om de klantenstroom in het gareel te houden. Manlijk personeel bedienen de vrouwen, een detail waar over nagedacht zal zijn.

Waarom Louboutins zo populair zijn? Niet omdat ze comfortabel lopen, want daar streeft hij naar eigen zeggen ook niet naar. Het antwoord is simpel: “Louboutin is sex.” Vrouwen én mannen behagen, dat is wat Christian Louboutin probeert als hij schoenen ontwerpt. Hij wil dat het aantrekken van een geweldige schoen voelt als een aanraking met het toverstafje van een fee. Het begint met de voet, maar eindigt daar niet. Het doet het hele lichaam gloeien. Loubi is duidelijk ook op de hoogte dat een mens zich zelfzekerder voelt in mooie kledij.

Helaas voor monsieur Louboutin worden schoenen nu meer en meer nagemaakt. Vorig jaar verloor hij een rechtszaak tegen Yves Saint Laurent, waar Louboutin eiste dat YSL een aantal schoenen met rode zolen uit de verkoop haalde, maar hij verloor de zaak en zo zag ik dat ook de Zara-keten onder andere begonnen is met een rode-zolen-lijn. Een poos geleden opende Louboutin de site http://stopfake.christianlouboutin.com met adressen van websites die valse Louboutins verkopen, foto’s van neppers en een video waarop honderden paren valse Louboutins worden vernietigd.

X Jo-Lynn

geef een reactie