Fashion Flashback: de expressieve jaren twintig

Gaat het economisch goed? Dan is er ruimte voor expressie en dat neemt de jeugd graag ter harte. In de jaren twintig brak zo’n  periode van welvaart aan en dat liet de jeugd zien. Dit was geen brave, maar vooral een energieke periode!

media_xll_5839992

Flappers

Jonge vrouwen, ook wel ‘flappers’ genoemd, vochten zich vrij in de jaren twintig. Ze luisterden naar jazz, droegen korte rokken en knipten hun haren in een boblijn. Zoals elke groep die zich ergens tegen afzet, kreeg ook deze groep een stempel. De jonge vrouwen zouden geen moraal hebben en sociale normen zouden zij niet respecteren. Roken, drinken en spelen in casino’s als Win2Day werd niet gewaardeerd, want dit paste niet bij het idee dat men toen had over de rol van de vrouw.

The Dress

Eén van de bekendste kledingstukken uit deze periode is de flapper dress. Korsetten werden aan de wilgen gehangen en ook broeken waren uit den boze. In plaats van de borsten of heupen te accentueren, kozen de dames voor de flapper dress die juist alles verhulde. De BH’s die in deze tijd werden gedragen maakten de borsten platter. Grote borsten werden namelijk als niet-chique ervaren.

67535_14

Accessoires

Wanneer we onze look nu stijlen, kiezen we voor accessoires als ringen, kettingen of oorbellen. In de jaren twintig was het je hoofddeksel of hoofdband die je uniek maakte. De hoofdband kwam je ook tegen bij een dans uit deze tijd, de Charleston. Vrouwen verlieten in deze tijd het huis sowieso niet zonder een hoed, handtas en handschoenen.

Schoenen

De schoenen uit de jaren twintig beïnvloeden schoenenwinkels van nu. Deze hebben een bredere hak en een enkelbandje. De schoenen zijn bewerkt met fijne details en meestal één of twee steunkleuren. Ook waren er opvallendere exemplaren verkrijgbaar, bijvoorbeeld in diamant groen of appel rood.

20

geef een reactie