Dresscodes

Tijdens de lente en de zomer zullen er vast ook wel wat trouw-, communie of andere feesten op uw agenda staan. OK… toegegeven, dresscodes spreken soms voor zich, maar soms ook niet. Ik zette voor jullie even alle betekenissen op een rijtje. Zo kunt u alvast op de passende manier gekleed gaan als gast.

Avondkleding Heren dragen ofwel een rokkostuum ofwel een smoking. Dames kunnen kiezen uit een lange of korte avondjurk. Shoppingtip: JPC collection in Antwerpen.

White Tie De heren dragen een rokkostuum, dit is een rokjas, een zwarte pantalon, een wit hemd met gesteven wit piqué vest met opstaande boord en witte strik. Alleen bij zeer officiële gelegenheden komt deze dresscode voor. White Tie is de meest formele dresscode. Een rokkostuum is avondkledij en wordt pas na 18 u gedragen. (Staats-)begrafenissen of Koninklijke onderscheidingen, promoties en huwelijken in sommige kringen vormen hier een uitzondering op.

De dames dragen een lange feestelijke avondjurk met groot decolleté mét bijhorende lange handschoenen. Voor de dames zijn de voorschriften minder streng, maar er wordt wel op gelet. Shoppingtip: Anne-Sophie smartshopping in Kraainem.

Casual Zoals je normaal gekleed gaat.

Cocktail De heren dragen een donker pak en de dames een korte, elegante jurk. Shoppingtip: Linea Raffaelli

Informeel De heren dragen een pak of een combinatie met stropdas. De dames kiezen voor een jurk, pakje of broekpak.

Jacket Een jacket is een combinatie van een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daarbij draagt u een wit, niet gesteven hemd met blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Een jacquet wordt ook in combinatie met een grijs of zwart vest gedragen en afgewerkt met een zwarte, grijze of witte das. U hebt verder de keuze uit grijze glacé of suède handschoenen, een zwarte of grijze hoge hoed en gladde, zwarte schoenen.

De kleur bij een bruiloft is voor bruidegom en dichte familie steeds grijs voor vest, das, hoed en handschoenen. Anderen kunnen zwart dragen. Hoed en handschoenen zijn niet nodig tijdens receptie en diner.

Stadskledij Dit is dus nette kledij voor overdag, geen avondkledij. Voor de heren betekent dit een net donkerblauw of grijs pak (geen bruin) in combinatie met hemd en das, zwarte schoenen en donkere sokken. De schoenen moeten wel goed gepoetst zijn.

De dames kunnen een mantelpakje of geklede jurk dragen, wel steeds met panty’s of kousen. Een passende hoed is een optie, geen verplichting.

X Jo-Lynn

geef een reactie