De ‘neus’ wil ook wat…

Geef toe, geen betere finishing touch voor een stijlvolle outfit dan de sfeer van een passende geur die rond je hangt.

 
Maar hoe vinden we die unieke match tussen onszelf en één of meerdere parfums? In parfumeries lonken honderden flesjes die de toekomstige drager de meest bedwelmende hemel op aarde beloven … Je hier impulsief laten meeslepen, NOT!

Beter is je eigen unieke neus en smaak te volgen, minstens ook testen op de eigen huid en véél geduld hebben – het hart van de geur komt pas uren later. Bovendien zijn geuren in te delen in geurgenres (1), best handig!les-eaux-de-l-ete-10693988bxbec

Ik licht voor jullie een tip van de genre-sluier, gebaseerd op een paar concrete geuren:

 

 

  • Iedereen kent het: ‘Opium’ uit 1977(voor dames), hét parfumicoon bij uitstek en de perfecte lijf geur voor dames die een stevige, kruidige geur uit het Oriental genre(1) kunnen hebben – niet zelden herfsttypes. Deze klepper gaat echter op verdere veroveringstocht…. YSL lanceerde onlangs de nieuwe Black Opium, een herinterpretatie van bovenstaande en getuigend van een sterk concept. De uitgesproken donkerder flacon bezet met glamour glittertjes, knipoogt verleidelijk naar de Rock Chicks en creëert een donkere, mysterieuze sfeer (hallo, wintertypes?). Koffie als hoofdtoon, aangevuld met o.a. patchoeli en ceder ((1)Spicy Wood genre), met zekerheid een karaktervolle geur.

op

 

  • L’Eau Couture is dan weer de recentste geur van Elie Saab, op de markt sinds maart 2014; in geen enkel aspect is deze te vergelijken met voorgaande. Het parfum behoort tot het ‘Citrus Fresh’ genre(1): citrus als topnoot, oranjebloesem in het hart en een lekker zoete basis amandel & vanille in de staart. De flacon is licht en fris, netjes in lijn met de inhoud. Liefhebbers van een romantische, kleurige en speelse stijl: een sensuele frisheid als deze kan je best snel eens uitproberen.

fgtfghjyu77ujkyui

 

  • De grande dame van het parfum, Chanel N° 5, gecreëerd in 1921, is tot op vandaag het best verkopende parfum ter wereld; heel wat legendarische dames ( o.a. Marilyn Monroe, Kate Moss, Nicole Kidman…), vielen voor deze complexe klassieker uit het genre ‘Classic Floral’(1). Nochtans, ook hier past de fantastische compositie met o.a. poederige bloemen, houttoetsen én patchoeli lang niet bij elke vrouw. Dit wist ook Chanels’ 3de parfumeur Jacques Polge.  Hij introduceerde in 2008 de Chanel N° 5 Eau Première voor de vele dames die gek waren op N°5, maar ook aanvoelden dat het niets voor hen was. Frisser, transparanter en lichter, een Light Floral (1) mikkend op een jong en elegant publiek.

5
Deze korte introductie mag één ding duidelijk maken: geuren kiezen is per definitie een persoonlijk avontuur, dat met aandacht voor je stijltype en met respect voor het oordeel van je neus, succesvol zal zijn. Een geur die mooi samenvalt met wie je bent, dat maakt je pas echt onvergetelijk.

 

Vond je je gading niet tussen de bovengenoemde geuren, dan kun je misschien eens een parfumdegustatie proberen. Huh? Een parfumdegustatie? Ja! Bij In Fine kun je aan de hand van enkele geurtesten tot een parfum komen die perfect bij je persoonlijkheid past, lees deze blogpost voor meer informatie.

 
(1) indeling in geurgenres uit Parfumgids, Roos Lubbers,2012

Copyright Carine P.

geef een reactie