De ‘immortal’ Nike Air Max 1 sneakers

In navolging van de eerder verschenen blog ‘Sneakers are here to stay’, ben ik nog wat blijven verder spitten naar de trends en de meest populaire sneakermerken.  Misschien is het helemaal geen toeval dat DE meest gegeerde sneaker, namelijk de Air Max 1, een model is van Nike, want dit bedrijf is dan ook vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning.

17112089_21

Oorspronkelijk kwam de Air Max 1 in 1987 op de markt als revolutionaire hardloopschoen. De bedoeling van deze sneaker was om door middel van een luchtkussen (air technologie) de knieën en de enkels beter te beschermen tijdens het rennen.

 

Een interessant weetje is dat de ontwerper van de Air Max 1, Tinker Hatfield, eigenlijk een architect is.  Hatfield werd oorspronkelijk aangesteld om de gebouwen, shops en showrooms van Nike te ontwerpen, maar toen hem werd gevraagd om een sneaker te ontwerpen, ging hij zonder twijfelen de uitdaging aan.  Zoals veel andere ontwerpers vond hij zijn inspiratie voor de Air Max 1 in Parijs,meer bepaald bij het gebouw van Centre Georges Pompidou, omstreden en bekend als het gebouw die eruit ziet alsof het binnenstebuiten werd gekeerd.

17212095_01

De marketingafdeling van Nike zelf, was oorspronkelijk niet erg enthousiast om deze sneaker op de markt te brengen, het zichtbare luchtkussen vonden ze maar niets, en zelfs over de felle kleuren stelden ze zich vragen.

 

Maar de aanhouder wint, en Hatfield kreeg gelijk, want net deze elementen zorgden voor de Air Max sneakerrevolutie, en net dankzij de coole kleurencombinaties en de ‘special editions’ blijft deze sneaker blijft nog steeds razend populair in verschillende jongerenculturen!

 

 

geef een reactie